FAQ / Heeft u vragen?

Als u vragen heeft, kan u ons altijd een mailtje sturen op webshop@boekmarkies.be. Maar misschien vindt u hieronder al wel uw antwoord?

  • Waarom zijn veel boeken zo goedkoop bij Boekenmarkt de Markies?

Wij werken iets anders dan de gemiddelde boekhandel. Wij kopen niet alleen de recent verschenen titels in bij de uitgevers, maar gaan ook actief op zoek naar 'koopjes'. Vaak hebben uitgeverijen boeken waarvan ze niet goed weten wat ze ermee moeten aanvangen. Dat kan gaan om retourzendingen, lichtbeschadigde exemplaren, restpartijen... Enkele concrete voorbeelden:

  • Een doos met boeken wordt op een verkeerd adres geleverd of is zoekgeraakt. Als deze weer boven water komt, is de zending al lang opnieuw klaargemaakt en verzonden. Het openen van de teruggevonden doos en het nakijken van alle boeken op kleine beschadigingen, is te tijdrovend voor de uitgever.
  • Er verschijnt een nieuwe titel van een auteur. Om ook de oudere titels weer een boost te geven worden die opnieuw uitgebracht in een nieuw jasje in de stijl van de recente uitgave. De restvoorraad 'oude stijl' wordt niet meer via de gewone winkels verdeeld en kunnen wij dan aan een lagere prijs aanbieden.
  • Stockagekosten kunnen hoog oplopen voor een uitgever. Als die dan merkt dat boekhandels amper nog bestellingen plaatsen op een boek en zich vooral focussen op de recentste uitgaven, kosten de pallets voorraad van een titel soms meer op jaarbasis dan het boek opbrengt. Hoe kwalitatief een boek ook is, als de verkoop te laag ligt, beslist een uitgever meestal om plaats te ruimen in zijn magazijn voor nieuwere titels en zo de kosten te drukken.

Soms gaan uitgevers dan spijtig genoeg over tot vernietiging van de boeken. Maar gelukkig beslissen ze ook vaak om hun boeken nog een tweede leven te geven aan een verlaagde prijs. En in die gevallen staan wij steevast op de eerste rij! Want als wij de boeken met een grotere korting kunnen inkopen, kunnen we deze ook met de goede korting aan u als klant verkopen. En daar wordt iedereen blij van.

  • Als die boeken goedkoper te krijgen zijn, waarom kopen niet alle boekhandels zo in?

Dat zou u aan henzelf moeten vragen. Maar we kunnen wel enkele redenen bedenken die hier een rol in spelen. Ten eerste verschijnen er zoveel interessante boeken op een maand, dat je zonder problemen een hele winkel kunt vullen met de meest recente titels en bestsellers. Dat zijn ook de boeken waar de meeste klanten voor binnenstappen of naar vragen. Ten tweede zou je kunnen zeggen dat een goedkoper boek de reguliere verkoop kannibaliseert. Een klant die een interessant boek ziet liggen voor €7,50, gaat misschien toch maar even wachten met die recente titel van €21,99 te kopen waar hij eigenlijk voor binnenkwam. En ten derde vindt niet iedereen het fijn dat er lichtbeschadigde boeken in de winkel liggen.

  • Wat verstaan jullie precies onder een lichtbeschadigd boek?

Zoals hierboven gezegd kopen we soms ook doelbewust boeken met een lichte beschadiging in. De beschadiging kan vanalles zijn. Wat is het zeker NIET? Geen beschadigingen die het vlot lezen van het boek belemmeren. Dus geen ontbrekende of loszittende bladen, geen gescheurde bladeren, geen misdrukken... Wat kan zo'n beschadiging wel zijn? Een deukje in de kaft, een scheurtje in de stofwikkel van een hardcover, een paar bladzijden die een ezelsoor hebben gehad, krassen op de kaft door de wrijving tijdens het transport... Maar vaak zien we zelf ook niet zo goed wat de lichte beschadiging zou moeten zijn. Maar, zowel in de winkel als op onze site verkopen we dus ook gewoon recente uitgaven en restpartijen. Twijfelt u toch over een aankoop, aarzel dan niet om ons wat meer info te vragen over een specifieke titel!

  • Ik zoek een boek dat niet op jullie site staat.

Hahaha, da's eigenlijk niet echt een vra... Wat nu?

Wel, we kunnen uiteraard alle vlot verkrijgbare titels leveren. Als u ons een mailtje stuurt op webshop@boekmarkies.be dan zoeken we het even uit en voegen het toe aan de site. Daarna kan u het dan meteen bestellen. Dit geldt sowieso voor alle courante Nederlands- en Engelstalige boeken. Toptitels in Spaans/Italiaans/Frans/Duits moeten we even boek per boek bekijken.

  • Wat is Paypal? Ik ken/heb dat niet.

Geen probleem. Paypal is een verwerker van online betalingen. Zij zijn de schakel tussen de verkoper en de koper voor de transactie. Bij Paypal kun je ook een account aanmaken. Dit is vooral handig voor mensen die vaak online betalen. Maar dat is dus absoluut niet nodig om te betalen. Als u via creditcard wil betalen maakt u gebruik van de optie Paypal. Zonder een account aan te maken kan u daarna voor 'betalen met creditcard' kiezen. Betalen met bankkaart is momenteel niet mogelijk, maar daar wordt nog aan gewerkt. Dit moet in de toekomst ook mogelijk worden.

  • Is dat eigenlijk allemaal wel te vertrouwen, zo betalen via internet. Ge leest toch vaak van die verhalen op social media?

Verhalen geloven die je op social media leest, is 83 keer gevaarlijker dan online betalen. Dat stond onlangs nog op Facebook. Maar, uiteraard kan u ook gewoon via overschrijving betalen. Die optie zit onder de grijze knop NU BETALEN in het winkelwagentje. We houden uw bestelling dan nog even bij tot we uw betaling ontvangen hebben, maar dat duurt meestal maar 1 à 2 dagen.